Ünnepi időszakra vonatkozó tájékoztató: utolsó szállítási időpont 2023.12.21. (csütörtök) és első szállítási időpont 2024.01.05. (péntek)

Májusi akció: 5% kedvezmény a Rosa Porino Gránit fedkövekre!

Kézikönyv a kerítés oszlop fedlap tartós és esztétikus beépítéséhez

A tartósság és a megjelenés érdekében rendkívül fontos a kerítés oszlop fedlap megfelelő beépítése. De pontosan hogyan kell, milyen eszközöket kell használni? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a lépéseket, melyeket követve Ön is élvezheti a generációkon át tartó védelmet és pompázó megjelenést! 

Kezdjük az elejénél… mire jó a kerítés oszlop fedlap?

A fedkövek a vízszintes falazatot, ebben az esetben az épített, falazott kerítés oszlopát védelmezik az esőtől és a lappangó nedvességtől. Erre azért van szükség, mivel a víz a falba szivárogva télen megfagy, és roncsolja a szerkezetet. 

Ez pedig azt eredményezheti, hogy egy idő után a kerítés megjelenése jelentősen romlik, vagy nem is lesz képes ellátni eredeti funkcióját. 

A kerítés oszlop fedlap segítségével ezt meg tudjuk akadályozni – bár nem mindegy, hogy milyet választunk, és az sem, hogy hogyan építjük be. Ebben a témában hivatott segíteni cikkünk!

A kerítés oszlop fedlap kiválasztása

A megfelelő kerítés oszlop fedlap képes ellátni a feladatát, évtizedeken át megállja a helyét és pompázó megjelenéssel rendelkezik. 

Sokan a cementhabarcsos megoldást választják, azonban az gyakran hamar tönkremegy, így a falazat ki van téve az időjárás viszontagságainak. 

Viszont létezik egy sokkal tartósabb, sőt, kifizetődő megoldás is: a természetes kő. 

A gránitból, márványból és mészkőből készült fedlapok ellenállnak az esőnek, a fagynak, a hónak és az UV sugárzásnak is, megfelelő megmunkálással és beépítéssel pedig generációkon keresztül tökéletesen megállják a helyüket: nemcsak ellátják feladatukat, hanem még szépségükből sem veszítenek!

Ráadásul a Fedkövesnél egyedi méretre vágva készítjük el a fedlapokat. A hagyományos 40-60 cm-es fedkövek helyett mi 250 cm-ig elkészítjük természetes kőből készült fedlapját! 

Ennek köszönhetően pedig beépítéskor időt és fugát tud spórolni, de még a tartósságát is növeli! 

oszlop fedlap kerítéshez

A kerítés oszlop fedlapok beépítése lépésekben

Miután beszerezte a természetes kőből készült fedköveket, elérkezett az ideje a beépítésnek. A letisztult megjelenés és az időtállóság érdekében rendkívül fontos, hogy a kerítés oszlop fedlap megfelelően legyen beépítve – azonban nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnhet. 

Kövesse útmutatónkat és akár szakember segítsége nélkül is be tudja építeni a kerítés fedlapot!

Előkészületek

  1. Ellenőrizze a méretet

Mielőtt beépítené az oszlop fedlapot, mérje meg, hogy jó-e a méret! Ezt úgy teheti meg, hogy a felpróbálja a száraz falazatra a fedkövet. Amennyiben nem megfelelő, méretre kell igazítani mielőtt még beépítené!

Ezt gránit esetében gyémántvágó koronggal, mészkő és márvány esetében pedig kővágó koronggal tudja megtenni. 

  1. Tisztítsa meg a felületet

Amennyiben a méret megfelelő, előkészítheti a felületet. Ehhez csupán portalanítsa a falazatot, mossa le nedves szivaccsal a felületet, ahová a kerítés oszlop fedlap kerülni fog.

Felhelyezés

  1. Keverje ki a csemperagasztót

Az utasításoknak megfelelően keverje ki a fagyálló kültéri csemperagasztót. Fontos, hogy S1 ragasztót használjon. 

Tudjuk, hogy a nem szakmabeliek számára a ragasztó választása egy nehéz feladat lehet. Ezért összeállítottuk azokat a kiegészítőket, melyeket cégünk 53 év szakmai tapasztalatával ajánl – ezeket megvásárolhatja a “Kiegészítők” menüpontban, ráadásul szükség esetén a megfelelő mennyiség kiszámolásában is segítünk Önnek!

  1. Csemperagasztóval alakítsa ki a lejtést

Kenje be a falazatot 1-2 cm vastagságban kikevert csemperagasztóval, és alakítsa ki a lejtés mértékét és irányát. 

Erre azért van szükség, hogy meg tudjuk adni a víznek az irányt, amerre szeretnénk, hogy folyjon. 

Amennyiben márvány vagy mészkő kerítés fedlapot szeretne beépíteni, rendkívül fontos, hogy márványragasztót használjon, mivel ezek a kövek nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek!

  1. Helyezze fel a fedlapot

Rakja fel a kerítés oszlopára a fedkövet úgy, hogy a vízorr (a kerítés oszlop fedlap alján található nút) megegyezzen a lejtés irányával! Avagy a fedkő vízorra a kialakított lejtő alja felé nézzen. 

kerítés oszlop fedlap
  1. Igazítsa meg a fedkövet

Gumikalapács, vízmérték és apró mozgatások segítségével alakítsa ki a kerítés oszlop fedlap lejtését, végleges helyzetét. Ezután faékekkel rögzítheti a fedlapot. 

  1. Szilikonozzon megfelelően 

Előfordulhat, hogy két elemet szeretne egymás mellé helyezni. Ez esetben rendkívül fontos, hogy miként szilikonozza ki a két fedkő közötti rést. 

A két lap csatlakozásánál nyomja ki webáruházunkban is kapható szilikonnal. Ezt követően a kövek összeérintése után is fontos, hogy felülről is kitömítse szilikonnal a rést. 

Erre azért van szükség, mivel így egy olyan csatlakozási pontot alakít ki, amely teljesen elzárja a víz útját és még az UV sugárzás sem károsítja a tömítést. Ez a titka a tartós szilikonozásnak. 

Amennyiben több darabból készül fedlap, a hosszúság miatt a két fedkő közé is ugyanezen módon kell szilikonozni. 

Fém oszlop van beépítve a köztes helyekre? Hagyjon 0,5 cm hézagot a fém és a természetes kőből készült fedlap között az oszlop kilengése miatt, majd a fenti módon szilikonozza ki a rést. 

Utómunkálatok

  1. Kenje ki a hézagokat 

A kő és a falazat találkozásánál elkerülhetetlen a kis hézagok keletkezése. Ezeket egyszerűen csemperagasztóval kenje ki. Befejezésképpen törölje át a kerítés oszlop fedlap felületét nedves ronggyal. 

  1. Kezelje a felületet

Az utolsó lépés ideje kb. két hét száradás elteltével érkezik el. A maximális védelem, a tartós és esztétikus megjelenésért kenje át impregnálószerrel a kerítés oszlop fedlap felületét. Ezt a lépést a fedkő megőrzésének érdekében érdemes évente ismételni. 

Minőségi kerítés oszlop fedlapok a Fedkövestől 

Bármilyen fedlapot beépíthet szakszerűen – amennyiben maga a fedkő nem minőségi, nem fogja tudni teljesíteni a várt tartósságot. 

Szerezze be kiváló alapanyagból, egyedi méretű (max. 250 cm) fedköveit a Fedköves kínálatából! Segédleteinkkel minden lépésben segítjük: a választástól és informálódástól kezdve egészen a beépítésig és az ápolásig. 

Tekintse meg kínálatunkat és adja le rendelését!

Elakadt valahol? Vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk! 

Májusi akció!

Válassza prémium minőségű, természetes szépségű Rosa Porino Gránit fedköveinket és 5% árengedménnyel kedveskedünk Önnek!

0
Kosár
  • No products in the cart.